Гинекологични заболявания във фертилна възраст

  • Най-чести са възпалителните гинекологични заболявания. Те се проявяват основно като възпаление на влагалището, маточната шийка и матката, маточните тръби и яйчниците. Възпалението на влагалището протича с бяло течение като често към него се прибавят парене, дразнене, сърбеж, дискомфорт. Възпалението на горния отдел на гениталната система протича с болки ниско в корема и засягане на общото състояние.
  • Липсата на своевременно и адекватно лечение на възпалителните болести на гениталиите може да доведе до стерилитет. Той представлява невъзможност жената да забременее и се разделя на първичен и вторичен. При първичния стерилитет жената не е имала никога бременности, докато при вроричния е имала една или няколко но не може да забременее повече. Смята се, че честотата на стерилните двойки у нас е около 10-15%, като по-често се касае за първичен стерилитет – около 8-10%. Най-често причината, за да не може да се забременее, е липсата на овулация и увреждания на маточните тръби. Когато се говори за стерилитет трябва да се подчертае, че в 30 до 50% от безплодните бракове причината е в нарушена сперматогенеза на мъжа.
  • Заболяване, което често води до стерилитет при жените във фертилна възраст е ендометриозата. Тя представлява наличие на маточна лигавица извън кухината на матката – по маточни тръби, яйчниците, перитонеум, черва. Протича с болки в областта на таза, болезнена менструация, смущения в менструалния цикъл и стерилитет.
  • Второто по честота заболяване при жените в репродуктивна възраст след възпалителните е миомата на матката. Тя се среща при 25% от жените на възраст над 35 години. Представлява доброкачествен тумор, произхождащ от мускулната тъкан на матката. Протича с обилни менструации, неправилни кръвотечения или кръвоизливи от матката. По-големите възли могат да притискат съседните тъкани и органи и да нарушават функцията им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *