Гинекологични заболявания в детско-юношеска възраст

  • Най-чести са възпалителните гинекологични заболявания – около 70 % от всички гинекологични заболявания. Обикновено протичат като възпаление на външните полови органи и долната трета на влагалището и се означават като вулвовагинити. Често възникват в резултат на замърсяване, грешки в хигиената или пренасяне чрез ръцете на инфекция от носа, гърлото или кожата. Протичат със зачервяване, течение, сърбежи парене при уриниране.
  • С напредване на възрастта и навлизане в пубертета на преден план излизат менструалните разстройства. Те могат да се проявят както като оскъдна, рядка или липсваща менструация, така и под формата на обилни и/ или чести менструации, достигащи понякога и до сериозни кръвоизливи. Най-често причината за менструалните разстройства е хормонална, поради което трябва да се направят хормонални изследвания и да се избере подходящо лечение.
  • Много често при девойките се наблюдава дисменорея – болезнена менструация, която се появява обикновено една две години след първата менструация и е максимално изразена към 18-24-годишна възраст. Силните менструални болки често са придружени от гадене, повръщане, главоболие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *